zaterdag 3 januari 2009

Analyse van de Stofproblematiek op Bonaire

1. Inleiding
In een onderzoek in 2002 (Grievink, et al.) naar de toestand van de gezondheid op Bonaire blijkt 42% van de bevolking last van stof te hebben in en rond het huis. Toeristen bevestigen dit en ook huisartsen erkennen het probleem.
Naast negatieve effecten voor de gezondheid van bevolking en bezoeker, heeft stof invloed op de economie van Bonaire. Een van de belangrijkste pijlers van de economie is het duik- en snorkel-toerisme. Stof heeft negatieve invloed op de groei en overlevingskans van de koralen waaruit het rif is opgebouwd.
Verder kan de korte levensduur van elektronische apparatuur op Bonaire waarschijnlijk eveneens aan stof toegeschreven worden.
Tenslotte wordt ontwikkeling van de vegetatie –bij een toch al aride klimaat- extra bemoeilijkt doordat de bladeren met stof bedekt worden.

De belangrijkste oorzaak van stofoverlast lijkt winderosie(Natuurbeleidsplan Bonaire,1999). De oorspronkelijke begroeiing op Bonaire heeft door houtkap en begrazing plaatsgemaakt voor een schraal, vaak doornig struikgewas en cactusverwildering. Op sommige plaatsen is praktisch alle vegetatie verdwenen. Hierdoor krijgt de wind vrij spel.
Dit project beoogt de oorzaken van stofoverlast en de impact van stof op gezondheid, milieu en economie te analyseren en oplossingen voor te stellen. Het is onderdeel van een groter project waarbij de voorgestelde oplossingen uitgewerkt en uitgevoerd zullen worden.


2. Doelstelling
Ontwikkelingsdoel: ontwikkeling van gevarieerd, natuurlijk landschap mogelijk maken.

Projectdoel: analyse van stof problematiek op Bonaire.

Subdoelen:
Veldonderzoek naar bronnen, verspreiding en neerslagconcentraties van stof.
Effect van stof op gezondheid, rif, (rest van het) milieu en (levensduur van) apparatuur bepalen middels literatuuronderzoek.
Methodieken ontwikkelen voor vermindering van stofproblematiek.


3. Activiteiten
3.1 Veldonderzoek
In samenwerking met de Wageningen Universiteit (afdeling Erosie, Bodem en Waterconservering), zal een onderzoek uitgevoerd worden op Bonaire.

Vraagstelling:
Wat is de verspreiding (en concentratiegradiënt) van elke belangrijke stofbron?
Wat is de mate van stofneerslag in woonwijken en bij hotels op Bonaire?
Wat zijn de belangrijkste stof producenten/bronnen voor stofdepositie in de woongebieden van Kralendijk op Bonaire?

Op basis van beschikbare gegevens worden potentiële winderosie risico gebieden in kaart gebracht. In deze risico gebieden worden actuele brongebieden in kaart gebracht op basis van de actuele bodembedekking.
Met behulp van stofcollectoren langs transectmetingen worden per stofbron metingen verricht om het verspreidingsgebied vast te stellen en op vaste afstanden vanaf de bron de stofconcentratie te bepalen.

Op acht plekken in Kralendijk (inwoneraantal: 13.000) wordt de gemiddelde stofdepositie per m2 per dag bepaald in woonhuizen en hotels.
Er wordt gebruik gemaakt van stof collectoren.

Een GIS analyse wordt toegepast om kwantitatief de bijdrage van elke stofbron te bepalen die de stofdepositie in Kralendijk veroorzaken.


3.2 Effecten van stof
Vraagstelling:
Wat is het effect van stof op gezondheid, rif, (rest van het) milieu en (levensduur van) apparatuur op Bonaire?

Met gebruikmaking van gegevens uit de literatuur wordt een overzicht samengesteld van de effecten van stof op gezondheid, rif, (rest van het) milieu en (levensduur van) apparatuur (elektronisch [computers, e.d.] en mechanisch [auto’s, e.d.]). Er zal getracht worden een realistische extrapolatie naar de situatie op Bonaire te maken middels een enquête.

3.3 Vermindering van stofproblematiek
Vraagstelling:
Op welke wijze kan stofproblematiek teruggedrongen worden?

Een overzicht van haalbare aanbevelingen wordt gemaakt waarbij rekening gehouden wordt met wetgeving en sociaaleconomische situatie van Bonaire. Deze zullen vervolgens in vervolgprojecten verder uitgewerkt en uitgevoerd worden.



4. Samenwerking
Het project van stichting KibraHacha wordt uitgevoerd in samenwerking met Wageningen Universiteit (afdeling Erosie, Bodem en Waterconservering), overheidsdienst Ruimtelijke Ordening en Beheer (DROB, afdeling Natuur en Milieu), overheidsdienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV),Stinapa en Bonaire Hotel and Tourism Association (BONHATA).


5. Planning
Periode: januari t/m september 2009


  • Voorbereiding, GIS-analyse,literatuuronderzoek
  • Veldwerk en enquête
  • Presentatie voorlopige resultaten
  • Uitwerken gegevens plus literatuuronderzoek
  • Presentatie rapport

Geen opmerkingen:

Een reactie posten