maandag 13 juli 2009

Verslag oktober 2008 – juni 2009

Stichting KibraHacha is op 30 oktober 2008 opgericht door Jan Jaap van Almenkerk, voorzitter, Immie van de Nieuwendijk, secretaris en tweede penningmeester en Maaike Smal, penningmeester. Maarten Schuit is vrijwillige medewerker.

Dit verslag is geen ‘jaarverslag’ omdat de stichting in oktober 2008 is opgericht. Het doel van dit verslag is een beeld te geven van de werkzaamheden van de stichting in de afgelopen periode.

Binnen stichting KibraHacha heeft men meer dan 25 jaar ervaring met het initiëren, uitvoeren en evalueren van landbouw- en natuurontwikkelingsprojecten met jongeren en boeren in Suriname, Nederland, Nicaragua en Bonaire.




Missie
Bescherming en verbetering van de natuur en het milieu van Bonaire middels het initiëren en het zelfstandig of in opdracht van derden uitvoeren van projecten op het terrein van natuur, landbouw, gebiedsontwikkeling en milieu. Hierbij zijn het natuurbeleidsplan en het milieubeleidsplan van Bonaire uitgangspunt.


De activiteiten van stichting KibraHacha zijn adviserend, onderzoeksmatig, beleidsvormend en uitvoerend van aard. Stichting KibraHacha is op dit moment bezig met het voorbereiden en uitvoeren van een aantal samenhangende projecten:

Project in uitvoering:
· Analyse van de Stofproblematiek op Bonaire: Van januari tot augustus 2009 wordt een stofonderzoek uitgevoerd i.s.m. Dienst Ruimtelijke Ordening Beheer (DROB) en de dienst Landbouw Veeteelt Visserij (LVV) van Bonaire en de universiteiten Wageningen (Nederland) en Leuven (België). Het project beoogt de oorzaak van stofoverlast vast te stellen en te kwantificeren en de impact van stof op gezondheid, milieu en economie te analyseren en oplossingen voor te stellen.

Projecten in voorbereiding:
· Jongeren op de Kunuku – een werkervaringsproject. Dit project investeert in jongeren, door hen instrumenten en een werkervaringplek aan te bieden om hun affiniteit en capaciteit binnen het werken op de kunuku te ontdekken en daarmee zelfwerkzaam te worden.
· Project i.s.m. DROB en LVV aangaande de geitenhouderij van Bonaire en de mogelijkheid tot regulering en verduurzaming van geitenhouderij ten behoeve van zowel de geitenhouders als de bescherming van de natuur en het milieu van Bonaire;
· Project over het gebruik van het gezuiverde water van de toekomstige rioolwaterzuiveringsinstallatie ten behoeve van zelfvoorzienende landbouw en veeteelt van Bonaire; · Project met als doel actieve en natuurlijke regeneratie van de natuur van Bonaire mogelijk maken.

Medewerkers en bestuursleden van KibraHacha zijn lid van o.a.
· de Werkgroep Landbouw en Veeteelt ter ondersteuning van het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan van Bonaire;
· de Commissie Natuurbeheer;
· de Fundashon Salba Nos Lora, in het kader hiervan wordt een project uitgevoerd: het planten van inheemse vruchtbomen waar deze bedreigde papagaaien van kunnen eten in de droge tijd.



Analyse van de Stofproblematiek op Bonaire

Beschrijving project in uitvoering
In een onderzoek in 2002 (Grievink, et al.) naar de toestand van de gezondheid op Bonaire blijkt 42% van de bevolking last van stof te hebben in en rond het huis. Toeristen bevestigen dit en ook huisartsen erkennen het probleem.
Naast negatieve effecten voor de gezondheid van bevolking en bezoeker, heeft stof invloed op de economie van Bonaire. Eén van de belangrijkste pijlers van de economie is het duik- en snorkel-toerisme. Stof heeft negatieve invloed op de groei en overlevingskans van de koralen waaruit het rif is opgebouwd.
Verder kan de korte levensduur van elektronische apparatuur op Bonaire waarschijnlijk eveneens aan stof toegeschreven worden.
Tenslotte wordt ontwikkeling van de vegetatie – bij een toch al aride klimaat - extra bemoeilijkt doordat de bladeren met stof bedekt worden.

De belangrijkste oorzaak van stofoverlast lijkt winderosie (Natuurbeleidsplan Bonaire,1999). De oorspronkelijke begroeiing op Bonaire heeft door houtkap en begrazing plaatsgemaakt voor een schraal, vaak doornig struikgewas en cactusverwildering. Op sommige plaatsen is praktisch alle vegetatie verdwenen. Hierdoor krijgt de wind vrij spel.
Dit project beoogt de oorzaken van stofoverlast en de impact van stof op gezondheid, milieu en economie te analyseren en oplossingen voor te stellen. Het is onderdeel van een groter project waarbij de voorgestelde oplossingen uitgewerkt en uitgevoerd zullen worden.

Doelstelling onderzoek
Projectdoel: analyse van stof problematiek op Bonaire.

Subdoelen
Veldonderzoek naar bronnen, verspreiding en neerslagconcentraties van stof.
Effect van stof op gezondheid, rif, (rest van het) milieu en (levensduur van) apparatuur bepalen middels literatuuronderzoek.
Methodieken ontwikkelen voor vermindering van stofproblematiek.

Voorlopige resultaten
Gedurende drie maanden hebben twee studenten van de Universiteit Wageningen wekelijks de hoeveelheid stof in twee wijken opgemeten. Daarnaast hebben ze interviews gehouden en literatuuronderzoek uitgevoerd om uit te vinden waar het stof vandaan komt, welke effecten het heeft en hoe het kan worden opgelost.

Ongeveer twee derde van de bevolking heeft problemen met stof. De klachten variëren van vaak het huis moeten schoonmaken en slecht functionerende elektrische apparaten tot gezondheidsproblemen als ooginfecties en ademhalingsproblemen.

De voorlopige conclusie is dat de grote hoeveelheden stof die dagelijks over Bonaire waaien vooral veroorzaakt worden door het verkeer op de onverharde wegen en de Stone crush-industrie.
Het definitieve rapport wordt in augustus afgerond.


Jongeren op de Kunuku – een werkervaringsproject

Beschrijving project in voorbereiding
Op Bonaire zijn honderden kunukus. Het houden van een kunuku is een traditie en veel kunukus zijn al generaties lang familiebezit. Er worden geiten gehouden en wat sorghum en groente verbouwd. De kunukus zijn het hart van het platteland en maken het prachtige en bijzondere landschap. Een deel van de kunukus wordt nog (extensief) productief gebruikt en een deel heeft een recreatieve functie. Anno 2009 is een groot deel van de kunukus verlaten en verwaarloosd.

Voor jongeren die graag met hun handen werken, een afgebroken opleiding hebben en niet goed binnen een hiërarchische structuur passen, is werken op een kunuku een goed alternatief. Er zijn jongeren die de kunuku-traditie willen voortzetten. Ze hebben verschillende ideeën maar missen de kennis en ervaring om deze ideeën toe te kunnen passen.

Het Jongeren op de Kunuku werkervaringsproject investeert in jongeren, door hen instrumenten en een werkervaringplek aan te bieden om hun affiniteit en capaciteit binnen het werken op de kunuku te ontdekken en daarmee zelfwerkzaam te worden. De jongeren doen op verschillende kunukus een jaar lang kennis en praktijkervaring op en leren van oudere kunukeros en andere professionele telers op Bonaire. De jongeren kunnen aan het eind van dit traject een plan opstellen voor de eigen kunuku. Met de groep jongeren wordt een begin gemaakt aan het concreet uitvoeren van een onderdeel van de kunuku-plannen.



KibraHacha in de media
· 17 juni 2009 Artikel in de Bonaire Reporter: Dust study update – “Bon Air”
· 8 juni 2009 Artikel in de Extra: Stòf den Aire Oumentá Drástikamente
· 6 juni 2009 Artikel in de Amigoe: Stofoverlast komt vooral door verkeer
· 15 april 2009 interview met Menno en Corjan op BoTV, een Bonaireaanse televisiezender. Elsmarie Beukenboom, directeur van Stinapa vertelt over Stichting KibraHacha, het stofonderzoek en waarom Stinapa blij is met dit onderzoek. Daarna gaat Menno .. dieper in op het stofonderzoek. · 10 april 2009 Artikel in de Bonaire Reporter: Dust study update
· 19 januari 2009 Artikel in de Extra: Stòf di Tera ta Demonisá Boneiru
· 16 januari 2009 Artikel in de Bonaire Reporter: Dust Devils Bonaire

Sponsors en hun bijdragen
· IFC-Consolidators - Vervoer wetenschappelijke meetapparatuur van Nederland naar Bonaire
· Rocargo - Vervoer wetenschappelijke meetapparatuur van Nederland naar Bonaire
· Hertz Car Rental – Een maand gratis gebruik huurauto
· Total Car Rental – Een maand gratis gebruik huurauto
· Budget Rent a Car – Een maand gratis gebruik huurauto
· Curoil – Financiële bijdrage stofproject
· Doelman Hoeve BV – Gratis ploegen stuk land tbv stofonderzoek
· Meyer Moving – Vervoer wetenschappelijke meetapparatuur van Bonaire naar Nederland
· Achie Tours – Vervoer wetenschappelijke meetapparatuur van Bonaire naar Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten