maandag 28 september 2009

Drie nieuwe opdrachten

KibraHacha heeft drie nieuwe opdrachten gekregen:

1. Projectleiding van de het traject tot en met de nieuwe Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI)
2. Plan opstellen voor het verwerken van het gezuiverde afvalwater van de AWZI in de landbouw.
3. Beplantingsplan maken voor Mangazina di Rei.

Nieuwe AWZI
Op dit moment heeft Bonaire geen riool- of afvalwaterzuiveringsinstallatie. Al het afvalwater van huishoudens, bedrijven en hotels wordt opgevangen in septic tanks en beerputten. Veel hotels gebruiken het water uit de septic tanks om de tuinen mee te irrigeren. Hierdoor (maar ook bijvoorbeeld door lekke tanks en beerputten) komt veel van het nutriëntenrijke afvalwater terecht in de zee. Daar bevordert het de algengroei, wat heel slecht is voor het koraalrif. Er zijn plannen voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie, maar deze zal pas in 2012 of later in gebruik kunnen worden genomen.

Dienst Ruimtelijke Ordening en Beleid (DROB) heeft een actieplan opgesteld om de afvalwaterproblematiek op Bonaire aan de pakken. Het doel is om de nutriëntenbelasting op de riffen te verminderen en daarnaast om op het terrein van de Dienst Landbouw, Veeteelt, Visserij, waar op dit moment water uit septic tanks en beerputten wordt geloosd, percolatie van verontreinigd afvalwater naar grondwater te verminderen en de hygiënische omstandigheden aldaar te verbeteren.

Verwerking gezuiverde afvalwater in de landbouw

Met het Actieplan afvalwater wordt zoveel mogelijk afvalwater uit de kuststrook verwijderd. Het afvalwater wordt afgevoerd naar een provisorische zuiveringsinstallatie met een capaciteit van 200.000 kubieke meter afvalwater per jaar. Dagelijks zal uit de provisorische afvalwaterzuivering 200 (in het begin) tot 600 kubieke meter gezuiverd afvalwater vrijkomen.

Dit gezuiverde afvalwater zal worden toegepast in de landbouw. Het idee van KibraHacha is om een deel te gebruiken voor groenteteelt en een deel voor de verbouw van veevoer.

De veeteelt op Bonaire bestaat voor het overgrote deel uit geitenhouderij. Er zijn ongeveer 350 geitenhouders die tezamen tussen de 25.000 en 30.000 geiten houden. Een deel van de kunukeros hebben niet genoeg veevoer op hun eigen land en laten hun geiten daarom vrij lopen binnen de landbouwgebieden en de natuurgebieden van Bonaire. Door de loslopende geiten neemt de algehele biodiversiteit van de natuur af.

De geiten zijn belangrijk voor Bonaire. Het houden van geiten is onderdeel van de cultuur en heeft voor veel mensen een sociaal en een economisch belang. Wanneer de geiten zouden worden bijgevoerd met goedkoop veevoer, kunnen de geiten op de kunukus gehouden worden en hoeven ze niet meer in de natuur hun voedsel te verzamelen.

Beplantingsplan Mangazina di Rei

Op Mangazina di Rei zullen op de Boomplantdag, 22 november 2009, een groot aantal bomen geplant worden. Daaronder zijn ook bomen die geleverd worden door stichting Salba nos Lora (red onze lora-papagaai). Hiervoor moet een beplantingsplan worden opgesteld. Samen met jongeren op Mangazina di Rei stelt Jan Jaap van Almenkerk dit plan op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten