woensdag 28 oktober 2009

Persbericht over de nieuwe AWZI

Waste Water Treatment Plant and Sustainable Agriculture

Kralendijk. Het eilandgebied Bonaire werkt samen met de Nederlandse overheid aan een noodoplossing voor het afvalwater. Volgens het plan wordt afvalwater met vacuümtrucks uit de kuststrook weggehaald en naar een tijdelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie gebracht. Het gezuiverde afvalwater wordt vervolgens gebruikt om veevoer en groenten te verbouwen. Bonairiaanse jongeren krijgen daarmee een kans om in de landbouw aan de slag te gaan. De tijdelijke afvalwaterzuivering is nodig omdat het officiële rioleringsproject vertraagd is en direct ingrijpen noodzakelijk is om de koraalriffen te redden. De tijdelijke installatie moet in april volgend jaar operationeel zijn.


Langs de kust van Bonaire is een nutriënten onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft aan dat de concentraties opgelost anorganisch stikstof hoger zijn dan veilig is voor een gezond rif. Een waterbalans is opgesteld waaruit blijkt dat jaarlijks ongeveer 120.000 m3 afvalwater het zeewater bereikt. Dit volume neemt snel toe. Gezien de hoge concentraties nutriënten in het afvalwater zal dit uiteindelijk leiden tot eutrofiëring van de riffen waarbij extreme algengroei het koraal zal verstikken.

Een ander deel van het jaarlijks geproduceerde afvalwater (ongeveer 50.000 m3) op Bonaire wordt middels trucks landinwaarts gebracht en geloosd in sloten. Hier percoleert het afvalwater het grondwater in met onbekende gevolgen. Dit is zowel een probleem voor de volksgezondheid als voor het milieu.

De koraalriffen rond Bonaire behoren dit moment tot de mooiste en meest gezonde in het Caribische gebied. Om het rif gezond te houden, moet het lozen van nutriënthoudend afvalwater zo snel mogelijk gereduceerd worden.
Het project voor de aanleg van riolering en een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), waaraan al jarenlang wordt gewerkt, is vertraagd. Vanwege het belang van de volksgezondheid en om de koraalriffen te beschermen, moet het probleem van het afvalwater nu zo snel mogelijk worden aangepakt. Het bestuurscollege heeft de oplossing gevonden in een tijdelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) waarbij het afvalwater met vacuümtrucks naar de tijdelijke zuivering wordt gebracht. De AWZI wordt gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De Afdeling Milieu- en Natuurbeleid van DROB heeft voor de uitvoering van de noodoplossing een projectgroep samengesteld bestaande uit mensen van onder meer LVV, Selibon, WEB, Bonaire National Marine Park en kwartiermakers van Milieubeheer, Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en Verkeer en Waterstaat. Verder is er technische assistentie van het Waterschap Brabantse Delta.

Duurzame landbouw
De tijdelijke AWZI wordt op het terrein van LVV gebouwd en zal vanaf april 2010 een groot deel van het afvalwater uit de kuststrook verwerken. Het afvalwater dat in zee terechtkomt neemt hiermee af met 60 tot 70 procent. Elke dag zal 400 m3 gezuiverd afvalwater vrij komen voor toepassing in de landbouw. Hiervoor worden alle resterende bacteriën in het gezuiverde water gedood met UV-straling.

Onlangs hebben de gedeputeerden Frensel Janga en Nolly Oleana tijdens een studiedag op Mangazina di Rei met Rocky Emers van LVV, Robbie Beukenboom, Jan Jaap van Almenkerk en de kwartiermakers Ton Akkerman (Landbouw en Natuur) en Jozef van Brussel (Milieu) gesproken over de nieuwe kansen voor de landbouw. Op het terrein van LVV zal een landbouwproject starten, waarbij veevoer en groenten verbouwd worden. Binnen dit project worden jongeren opgeleid voor nieuwe arbeidsplaatsen. Het verse veevoer komt ten goede aan de geiten- en schapenhouders en er worden gezonde groenten geproduceerd.

Er is een commissie voor de landbouw opgericht die plannen gaat maken voor het duurzaam maken van de landbouw. In de commissie ‘Nos mes kuminda’ zijn alle geledingen van de landbouw vertegenwoordigd.

De studiedag duurzame landbouw bij Mangazina di Rei, van links naar rechts:
Gedeputeerde van landbouw Frensel Janga, Gracia Frans, Anthony Emerenciana, Robby Beukenboom, Nolly Oleana, Jan Jaap van Almenkerk, Ton Akkerman, Rocky Emers, Ludo Nicolaas, Jozef van Brussel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten