donderdag 14 januari 2010

Stofhappen op Bonaire

Het volledige rapport staat op http://www.gigasize.com/. Op deze site typt u eerst de drie controleletters over en na maximaal 30 seconden wachten kan het rapport worden gedownload, de knop 'download' komt onderaan de kolom 'free account' in beeld.

Stichting KibraHacha heeft in samenwerking met de Universiteit van Wageningen (Nederland) een onderzoek uitgevoerd naar stof op Bonaire. Dit artikel gaat met name in op de oorzaken van stofoverlast en de impact van stof op gezondheid en milieu. Overige gedetailleerde informatie over het onderzoek kan verkregen worden door het onderzoeksrapport te downloaden via de link bovenaan dit bericht.

Van maart tot juni 2009 zijn wetenschappelijke stofmetingen uitgevoerd in de wijken Antriol en Tera Cora, op kunuku’s en onverharde wegen. Gemiddeld vond over de gehele meetperiode in Antriol ruim 2,5 keer meer stofneerslag plaats dan in Tera Cora. Het verschil kan worden verklaard door (1) de verschillende percentages onverharde wegen in beide wijken (48 procent in Antriol tegenover 24 procent in Tera Cora); (2) het verschil in verkeersdrukte in beide wijken (het is drukker in Antriol); en (3) de aanwezigheid van een stonecrusher in Antriol.

Om een idee te geven van de hoeveelheden stof waarmee we te maken hebben: de stofneerslag in Antriol is 58,4 gram per m2 per week. In een huis van 100 m2 -wanneer dit helemaal open zou zijn - zou 6 kg stof per week moeten worden opgeveegd!
Zwaar verkeer op onverharde wegen is grootste veroorzaker stof.

Wanneer de stofneerslag in de woonwijken wordt vergeleken met metingen in Washington-Slagbaai aan de oostkust, is te zien dat binnen woonwijken tot 15 keer meer stofneerslag plaatsvindt dan in een gebied waar geen landbouw, industrie of hoge concentratie verkeer op onverharde wegen is.

Naast onverharde wegen en stofproducerende industrie zorgt ook de agrarische sector voor stofoverlast. Kaal gemaakte landbouwgronden, alsmede kaalslag als gevolg van overbegrazing door vrijlopende geiten (en ezels) geeft de wind vrij spel zodat stof opgewaaid wordt.

De samenstelling van de stof is eveneens onderzocht. Stof op Bonaire is samengesteld uit bodemstof waarvan 5% zogenaamde fijnstof. Fijnstof bestaat uit microscopisch kleine in de lucht zwevende deeltjes (kleiner dan 10 µm). Het wordt gezien als luchtvervuiling en als schadelijk voor de gezondheid. Fijnstof kan bijvoorbeeld aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken.

Het rapport Milieunormen Nederlandse Antillen (2007) geeft normen voor de kwaliteit van de lucht op leefniveau. Het betreft de hoeveelheid stof en de hoeveelheid fijnstof die in de lucht mag zitten, zodat er geen schade aan de gezondheid wordt toegebracht.

Uit het onderzoekrapport van Stichting KibraHacha blijkt dat op verschillende plekken op Bonaire meer stof in de lucht zit dan volgens de Antilliaanse normen is toegestaan: langs onverharde wegen met veel verkeer tot 5 keer meer en in de buurt van stonecrushers tot 11 keer meer. Gedurende het orkaanseizoen (mei – oktober) daalt daarbij ook nog een onbekende hoeveelheid Saharastof neer in het Caribische gebied.

Dit zijn verontrustende resultaten voor de volksgezondheid. Aan de basis van de stofproblematiek op Bonaire staan grotendeels menselijke activiteiten. Dat betekent dat het in theorie goed te reguleren is. In het belang van volksgezondheid, milieu en natuurbehoud (het koraalrif) is het raadzaam om hier op overheidsniveau extra aandacht aan te besteden. De plannen van het Eilandsgebied om de onverharde wegen in Antriol en Rincon te asfalteren zijn een goed begin ter vermindering van het stofprobleem.

Andere aanbevelingen zijn o.a.:
Stonecrushers verplaatsen naar geïsoleerde gebieden.
Het afdekken van stofgevoelig materiaal op bouwlocaties en bij transport.
Het ontwikkelen van duurzame landbouw.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de genereuze hulp van de volgende sponsors: Hertz Car Rental, Total Car Rental, Budget Rent a Car, IFC-Consolidators, Rocargo, Curoil, Doelman Hoeve BV, Meyer Moving, Achie Tours en Maaike Smal.

Meer informatie kan verkregen worden bij Stichting KibraHacha, Jan Jaap van Almenkerk en Maarten Schuit, telefoon 700 9630.

Plaatstelijk veroorzaken bouwplaatsen veel stofoverlast. Een scherm plaatsen is een goede maatregel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten